Zaterdag 1 januari 2022

Klik hier voor de route van vandaag.

Vanmorgen lekker uitgeslapen en daarna de fietsen weer gepakt voor een mooie tocht van ruim 30 km door de mooie Brabantse Peel.

Eerst richting de Rips, waar een leuk bosmuseum is over het houthakkersgebeuren lang geleden en de rijke geschiedenis van dit Peeldorp.

We fietsten langs een monument waar in de 2e wereldoorlog een Duits radiostation was gebouwd. In 1944 door de Duitsers weer verlaten en vernietigd. De Amerikanen bombarderen het echter nog en helaas kwamen hier 3 spelende kinderen bij om het leven.

Daarna via Klef weer terug gefietst naar de camping. Een prachtige tocht met onderweg nog een eigen horecastop waar we ook nog een geocache konden scoren. Bij thuiskomst de fietsen weer in de garage gedaan want morgen wordt het niet zulk mooi weer om te fietsen. Vandaag met 15 graden was het fantastisch!

.

Zondag 2 januari

Vandaag een rustige dag. Het weer is ’s morgens niet best en als het ’s middag droog wordt tocht de deur maar even uit voor een wandeling en het scoren van 2 caches. Eerst naar Elsendorp waar we een cache vinden die deel uitmaakt van een trail van 18 stuks. Daarna met een mooie omweg terug naar de camping waar we in het bos voor de camping nog een TB hotel vinden. Helaas zat er geen trackable in maar we hebben er wel één achter gelaten.

’s Avonds een maaltijdsalade gegeten en verder lekker genikst.

Klik hier voor de route.

Maandag 3 januari

Vanmorgen niet al te laat opgestaan want het is een reisdag. We gaan naar Nijkerk vandaag. Nadat we alles hebben ingepakt de camping afgerekend. Wij gaan hier terugkomen als het weer mooi is om ook in de vijver te kunnen zwemmen.

Na een wat typische “vermijd snelwegen” reis (met een enorme lus door Duitsland) kwamen we in Nijkerk. Een prachtig camperpark aan het Nijkerkernauw. Een groot water voor onze neus met een heus eigen strandje. Helaas geen zwemweer. Sanitair is wat weinig maar ziet goed en nieuw uit.

Na installatie de fietsen gepakt om nog een kaartje op de bus te doen voor een vriendin van Paulien die morgen jarig is. Na 10 km waren we weer terug bij de bus, fietsen weer opgeborgen en een drankje gedaan.

Aan het eind van de middag de grill weer aan en samen weer heerlijk genoten van heel veel lekkers.

Dinsdag 4 januari

Vanmorgen rustig opgebroken en op weg naar Overdinkel in Ermelo koffie gedronken bij familie van mij. We hebben heerlijk bijgekletst en om 12:45 uur verder getrokken om al snelweg vermijdend naar ’s Koppenboer in Overdinkel te gaan. In het dorp eerst bij een supermarkt aan geweest voor de nodige boodschappen. Het was een prachtige reis.

We staan weer prima op deze prachtige CP met een hartelijke ontvangst. Er is een nieuwe receptie en een overdekt terras tevens is het ook een rustpunt. Het sanitair is mooi en verwarmd, ze waren dan ook CP van het jaar in 2019.

Overdinkel ligt aan de grens met Duitsland en Gronau is maat 8 km fietsen. Gaan we morgen weer doen. Vandaag lekker niets.

Woensdag 5 januari

Klik hier voor de route.

Vanmorgen met heel veel regen wakker geworden dus rustig aan gedaan. In de middag zou het beter worden en ja hoor dat was zo. De fietsen gepakt. Een mooi rondje uitgezet naar Duitsland. Via Losser waar even bij de Joma fabriek “Lekkers oet Twente” langs fietsten weer verder naar Glane en tot slot Gronau. Daar aangekomen begon het weer wat te regenen dus even geschuild. Daarna weer teruggefietst naar de CP, fietsen weer in de garage want morgen willen we weer verder naar het Noorden.

Donderdag 6 januari

Vannacht heeft het flink gevroren en toen we wakker werden was het gras wit maar het zonnetje was er al vlot bij en bleef de hele dag. Strak blauw maar fris.

Door Duitsland naar Borger gereden waar we na installatie de fietsen hebben gepakt om van het mooie weer te genieten.

Via het lunsveen, waar we al eens waren, richting het Boomkroonpad waar we tot onze vreugde een Glühwein to go konden krijgen, de eerste deze vakantie.

Daarna richting Schoonloo gefietst in de hoop dat café Hegeman z’n skihut open had voor een to go. Helaas niet dus. Gemiste kans zeg ik.

Daarna kwamen we door Ellertshaar, zo klein maar zo groot in de oorlog. Veel onderduikers en een sterke verzetsgroep waar eind WO2 een groot deel van gevangen werd genomen maar door een sterke actie van de rest weer werd bevrijd uit de gevangenis van Assen. Ze overleefden allen de oorlog.

De aanduiding “haar” in Ellertshaar betekent: hoge rug in het landschap, begroeid met grassen en struikgewas.

Daarna weer verder naar de CP.

De omgeving is schitterend om te wandelen en te fietsen. Borger ligt op Hondsrug en was tot 1998 een zelfstandige gemeente. Borger is o.a. bekend door het grootste hunebed van Nederland en in de omgeving liggen er nog 2. Ook is er het Hunebedcentrum met veel info over de hunebedden in Nederland. Borger wordt ook wel de Hunebed hoofdstad genoemd.

Klik hier voor de route

Vrijdag 7 januari

Zo ongeveer de laatste dag van de kerstvakantie. Morgen weer naar huis.

Dus de fietsen weer gepakt, die stonden in de afgesloten stalling van de CP, er moesten wat boodschapjes gedaan worden maar daarvoor een leuk rondje gedaan.

We gaan eerst op weg naar Ees, waar een nieuwe nog niet geopende uitkijktoren was. Ook lag er een zwerfkei met de datum 12-04-1945 de dag dat kamp Westerbork werd bevrijd. Ees is een esdorp in de gemeente Borger-Odoorn en ontstaan in de vroege middeleeuwen en ging vooral groeien door het toerisme, zoals overal in Drenthe. Ook werd het gebied interessant voor drentenieren uit heel Nederland.

Daarna doorgefietst naar Exloo waar we gelukkig een to go vonden. Altijd weer lekker pauzeren. Exloo is de hoofd plaats van de gemeente Borger-Odoorn ook al is het niet de grootste plaats. Het landschap in deze omgeving bestaat uit essen, bossen, heide en veen. Prachtig om in te fietsen en te wandelen.

Tot slot in Borger nog wat boodschapjes gedaan en ’s avonds lekker genieten in de bus.

Klik hier voor de route.

Morgen opbreken en weer naar huis.

Het was een heerlijke vakantie. Op naar de volgende 😊.

Zaterdag 8 januari

We werden wakker en toen we de verduistering open deden zagen we een prachtig ijsbloemen dakraam. Blijft toch leuk

Klik op de foto voor een vergroting

Terug naar reisverslagen 2022