15 t/m 17 september

Vrijdag 15 september

Om 05:30 uur gaat de wekker, we badderen, ontbijten en tegen 7 uur rijden we naar de stad. Na een dag werken komen we rond 17:00 uur op de camping aan in Harlingen. We hebben een mooie ruime plek op een camperveld. Het weer is fantastisch. Bij de receptie scoren een stempelkaart voor de Camper 11 stedentocht. Ook krijgen we onze eerste stempel. We lopen later op de avond de dijk nog op om bij laagwater te genieten van de schitterende zonsondergang.

Klik hier voor de video van de reis naar Harlingen.

Zaterdag 16 september

Vanmorgen rustig aan gedaan en na het ontbijt de dijk weer opgeklommen voor een korte wandeling naar het centrum.

Harlingen stond bekend om zijn badcultuur. Reeds in 1820 werden de gezonde eigenschappen van de kust bekend. In de 19e eeuw  zakte het in door de slechte bereikbaarheid en de karige voorzieningen. In de 20e eeuw nam het weer een vlucht mede door de hogere welstand. Op zijn hoogtepunt had Friesland maar liefst 16 zeebaden, sommige met karakteristieke paviljoens, zoals in Harlingen. Er is nog steeds een strandpaviljoen. In 1902 kwamen de eerste badhuisjes voor mannen en jongens en 5 jaar later ook voor de vrouwen en meisjes. Het grappige was dat badgasten in vele lagen kleding naar de vloedlijn kwamen om alleen maar te pootjebaden.

Hieronder een foto collage van de eerste labcache die we vandaag hebben gedaan.

Na de eerste cache een lekker bakkie gedaan op een terras in het mooie centrum. Daarna de tweede labcache gedaan. Deze brengt ons door het schitterende oude centrum. En ook deze voltooien we. Als beloning een drankje gedaan in het strandpaviljoen aan het Wad.

Harlingen (Fries: Harns) is de hoofdplaats van de gelijknamige gemeente. Het ligt ten westen van Franeker en ten noorden van de afsluitdijk aan de Waddenzee. Het behoort tot de Friese elf steden. Veel Harlingers hebben weinig met Friesland, weinigen spreken dan ook Fries en het wordt weinig onderwezen op scholen. Het viel ons al op dat de straatnaamborden niet in het Fries waren wat elders in Friesland wel zo is. Ooit was Harlingen een grote handelsstad.

 

Zondag 17 september

Vanmorgen wakker geworden met somber weer en af en toe wat gesputter. Na een geweldig fantastisch weekend met mooi weer en gisteravond afgesloten met een BBQ besloten we dus maar om naar huis te rijden i.p.v. langer in Harlingen rond te kijken. Via een mooie landelijke route langs de kust met nog een koffiestop aan het Lauwersmeer waren we tegen 1 uur weer thuis.

Klik hier voor de vide terug naar huis.