Vrijdag 28 juli

Vandaag breken de kinderen op om naar Slovenië te gaan en daarna verder naar het noorden. We hebben heerlijke dagen samen gehad en genoten van elkaar. Gisteren hebben we bij het wijnhuis nog wat flessen gekocht en we hebben tot nu toe de Kroaten als zeer vriendelijk ervaren.

Na het vertrek van de kinderen hebben wij de fietsen gepakt. We fietsen 30 km met af en toe een hele fikse klim. Het landschap is hier vrij open en het is flink warm maar oh wat genieten we. We sluiten de fietstocht af op het terras naast het winkeltje.

 

Klik hier voor een video van de route.

Zaterdag 29 juli

Vandaag gaan we, na 3 nachten hier, weer verder. Het plan is om naar Bosnië en Herzegovina (BiH) te gaan. We hebben ons oog op een mini camping laten vallen in Zepce. Waar we vooraf geen rekening hebben gehouden is dat we vandaag de EU verlaten en dat je dus weer gewoon ouderwets 2 grenscontroles hebt. Alles bij elkaar duurde het land inkomen 1,5 uur. We kregen bezoek van een douanier die in de camper wilde controleren of we echt maar met z’n 2en waren. Maar nadat hij dat had gecontroleerd had mochten we het land in.

Nog iets waar we geen rekening mee hadden gehouden is dat je buiten de EU geen gebruik kan maken van je data bundel, dus toen we dachten in de buurt van de camping te zijn en we de gegevens wilden nakijken lukte dat dus niet.

We kwamen op een pad uit waar we de camping verwachtten. Maar om ons niet vast te rijden is Wimjan het pad ingelopen om te controleren of het OK was. Na ongeveer 200 meter stuitte Wimjan op een aardige Bosniër die in het Bosnisch duidelijk maakte dat de camper moest komen en dan kwam het goed.

Paulien reed op Wimjan’s aanwijzingen naar het huis van de man die ons opwachtte met bier en wijn. Toen we duidelijk maakten dat we dat niet wilde omdat we nog moesten rijden kregen we een fles water. Omdat de man geen buitenlands sprak belde hij een vriend die Duits kon. We legden uit wat we zochten en na 5 minuten belde hij terug. Het was te moeilijk voor ons om het te vinden vertelde hij dat zijn vriend voor ons uit zou rijden en ons er heen zou brengen. We bedankten de vriend en de man van het huis waar we waren bracht ons ongeveer 10 km verder naar de camping. Hij zwaaide en verdween.

Op de camping worden we heel hartelijk verwelkomt door een Nederlands sprekende Bosniër, hij heeft jaren in Terneuzen gewerkt,  en krijgen we een glas rood en wit uit eigen wijngaard.

Later die avond doen we de BBQ aan en genieten voor de bus in de zon.

Er is hier geen elektra en water maar wel een douche en toilet. We genieten van de schitterende plek maar gaan morgen wel door want er is hier helemaal geen schaduw en met ook morgen weer 35 + graden is dat niet echt lekker.

 

Zondag 30 juli

Vanmorgen rustig aan gedaan, ’t was al vroeg heet. Gisteravond heel leuk gekletst met een Nederlands stel dat in een zelfgebouwde camper woont met nog wel een ‘pied a terre’ in Nederland. Was erg leuk.

Vanmorgen afscheid genomen van hen nadat we nog wel hun bus hebben bekeken en wat info over eigen stroom te hebben uitgewisseld. Daarna de camping betaald en afscheid genomen van Dragan.

Via een schitterende weg, heel veel bergen, tunnels, haarspeldbochten en dwars door Sarajevo naar Foča gereden waar we op een prachtige (familie) camping staan aan de rivier de Drina. We staan aan de rivier op een schitterend plekje. Er is een restaurant, wat hutjes en alle prima verzorgd.

 

BiH heeft ons enorm verrast. Het mooie land, de hartelijke mensen (zelfs wegwerkers vragen waar je vandaan komt en geven je hartjes) en de mooie huizen. We hadden veel meer armoede verwacht maar juist door de oorlog is alles nieuw. Alles ziet er verzorgd uit en de mensen doen alles voor je. Door het opkomende toerisme willen ze niet dat je iets naars overkomt. Hang een bord Sobe (kamer) aan je huis en je hebt een B&B, zet een bord ‘autocamp’ in de je tuin en je hebt een camping. Het zijn dingen die, zonder veel investeringen het leven van de Bosniër verbeteren.

Op de eerste avond besluiten we ons te trakteren op een heerlijke maaltijd in restaurant van de camping. Het was heerlijk. Daarna nog lang buiten voor de bus gezeten.

Maandag 31 juli

Vandaag gaan we op avontuur in Montenegro. We hebben een arrangement geboekt om te gaan raften. We hebben dit nog nooit gedaan en dat lijkt ons wel heel leuk. Samen met nog 2 Nederlanders en 2 Kroaten gaan we met onze gids op pad. Eerst een uur in de een VW busje. De rit op zich was al een hele belevenis. We gaan de grens over en daarna naar beneden om in de op 1 na grootste kloof ter wereld op de Tara te gaan raften.
De Tara is de schoonste rivier van Bosnië en het water komt uit een 200 meter diep meer. De temperatuur van het water is hier nu 14 gr. Het water is zo te drinken en dat hebben we dan ook regelmatig even gedaan.  Na de instructies gaan we het water op. Na een half uur is er een pauze op een heel bijzondere plek. Er is aan de waterkant een barretje gemaakt en de drank staat gewoon in het water van de rivier. Deze drank wordt met een zip lijn naar beneden gebracht en de mensen hebben zelf een smal trappetje om er te komen. Na gezellig wat gedronken te hebben gaan we verder om na een uur weer te stoppen bij een hele mooie waterval. Nadat we de waterval hebben bezocht hebben we nog heerlijk gezwommen. Met een wetsuit is dat prima te doen. Uiteindelijk raften we naar het eindpunt waar het busje ons weer ophaalt. Moe en vol indrukken rijden we terug naar de camping. Na gedoucht te hebben kunnen we met z’n 6-en aan tafel want het diner zat in het arrangement in. Het werd nog een heel gezellige avond met z’n allen.

Het was een fantastische dag, mooie tocht over het water, prachtige natuur heel leuke mensen en goed georganiseerd. GENOTEN, FANTASTISCH ! !  En weer: wat een gastvrijemensen helemaal TOP !

 

Klik hier voor een aparte foto en video pagia van het Raften.

 

Klik op de foto voor een vergroting

Naar de volgende pagina

Terug naar reisverslagen 2023