Dinsdag 1 augustus

Vanmorgen rustig aan gedaan. We hebben alle twee geen last van spierpijn na de dag raften dus besluiten om een wandeling naar de stad te maken. We moeten Bammetjes (Bosnische alt marken) pinnen om de camping te kunnen betalen. We pikken een terrasje en doen wat boodschappen. Rond 2 uur zijn we weer terug bij de bus.

Bosnië en Herzegovina is een federatieve republiek in het zuidoosten van Europa, in het westen van de Balkan, onderdeel van het vroegere Joegoslavië. Het is opgedeeld in 2 entiteiten: de federatieve van BiH en de deelrepubliek van de Servische republiek.

Het land wordt op 20 km na helemaal door land omgeven. Het is sinds 1992 onafhankelijk van het voormalige Joegoslavië.

Het is na Slovenië en Kroatië het derde land dat zich afscheidde. In 1995 eindigde de Bosnische oorlog met het verdrag van Dayton. De drie jaar oorlog ging gepaard met heel veel bloedvergieten (o.a. Srebrenica). Ook hier in Forča waren veel massamoorden, je ziet ook overal begraafplaatsen langs de weg.

Woensdag 2 augustus

Zoals elke dag doen we ook vanmorgen weer rustig aan. Na het ontbijt de boel opgepakt, betaald en vertrokken. Uiteraard afscheid genomen van Martijn en Christine, de Nederlanders waar we mee geraft hebben.

We rijden een heel eind langs de Drina de rivier waar de camping aan ligt. Schitterend door een bergachtig landschap naar de grens met Servië waar we na ruim 2 uur aankomen. We passeren de twee grenzen vrij vloeiend  en net in Servië staat er ineens een dame in uniform op de weg waar we omgerekend 3 euro aan moesten betalen. Na nog een mooi stukje kwamen we, na wat zoekwerk, aan op camping Zip in Kremna. We werden allerhartelijkst ontvangen door de dame van de camping en mochten een plek uitzoeken. We staan met nog 3 kampeerders op het terrein en we hebben een prachtig uitzicht. Je kunt ook hier weer huisjes huren en zelfs een auto. Ook de wasmachine mag je gebruiken.

We informeren waar we wat boodschappen kunnen doen en er zijn op 300 m 2 kleine supermarkten. Bij 1 kan je pinnen dus daar gaan we heen want we hebben nog geen dinars.

 

Servië grenst met de klok mee aan Montenegro, Bosnië en Herzegovina, Kroatië, Hongarije, Roemenië, Bulgarije, noord Macedonië en Kosovo. Servië zelf stelt dat ze grenst aan Albanië omdat het Kosovo beschouwt als een autonome provincie van Servië. De hoofdstad is Belgrado. Het land was 85 jaar onderdeel van Joegoslavië. Vanaf 2003 was het Servië en Montenegro. Sinds 5 juni 2006 is Servië een onafhankelijke staat na de Montenegrijnse onafhankelijkheidsverklaring. Servië moet niet verward worden met de |Servische Republiek, een deelgebied van Bosnië en Herzegovina, waar de Bosnische – Serviërs de meerderheid vormen.

Vrijdag 4 augustus

Gisteren een uitermate luie dag gehad. Paulien heeft 2 wasjes gedaan en met 36 gr. is die zo droog. Wimjan heeft een tijdje aan de website gewerkt. Vanmorgen bijtijds opgestaan. We wilden eerst naar Sombor, nog in Servië, maar besloten uiteindelijk toch naar Hongarije terug te gaan. Het gaat Baja aan de Donau worden.

Om half 10 na het afscheid vertrekken we. Het was een heel fijn en gastvrij campinkje.

Na weer een mooie rit door Servië kwamen we dichterbij Hongarije weer in een veel vlakker landschap.

We hebben 2 uur en 3 kwartier gedaan om Servië uit te komen en Hongarije in te komen. Bij de Hongaarse grens werd zelfs onze camper van binnen gecontroleerd maar alles ging vriendelijk en met een glimlach. (stiekem gewoon campers kiek’n) Maar ook bij alle auto’s moeste de kofferbakken en dakkoffers open.

Daarna nog een klein stukje naar Baja waar we even boodschappen hebben gedaan alvorens we naar de camping reden.

We hebben een plekje aan de Donau en de motor was nog niet uit of de Hongaarse buurman kwam al met een borrel aanlopen. Hij vertelde dat ze ’s avonds een feestje hadden en zelf muziek zouden maken. We moesten maar langs komen.

Klik op de foto voor een vergroting

Naar de volgende pagina

Terug naar reisverslagen 2023